Info voor Turkije Expats en immigranten

                 

 Over Turkije Totaal  Ons Turkije Avontuur  FAQ  Turkije Column Turkije Forum  Turkije Links  Wist u dat...

 Praktische Info A-Z

 A-Z Praktisch

 Turkije Expats Info

Transfers Vliegveld/Hotel

 Facebook Groep Kusadasi

 Kusadasi op Skype

 Cursussen Turks

 Kaarten

 Turkse Cultuur

 Turkije Algemeen

 Bezienswaardigheden

 Regios

 Hamam (Turks Badhuis)

 De Turkse Keuken

 De Turkse Taal

 Tips Turks Leren

 De Islam

 Nationale Parken

 Skigebieden

 Shoppen in Turkije

 De Turkse Lira

 Bekende Plaatsen

 Alanya

 Alanya Randgemeenten

 Altinkum & Didim

 Ankara

 Antalya

 Belek

 Bodrum

 Fetheye

 Finike
 Gazipasa
 Istanbul
 Izmir
 Kas & Kalkan
 Kemer
 Kusadasi
 Marmaris
 Side

 Vakantie

 Te Huur in Kusadasi
 Te huur in Turkije
 Transfers Vliegveld/Hotel

 Vastgoed

 Infotheek
 2e huis in Turkije?
 Tips Keuze Woonplaats
 Project vd Maand
 Vastgoed Koopjes
 Aanbod Kusadasi
 Aanbod Bodrum
 Aanbod Altinkum
 Aanbod Istanbul

 Allerlei

 Turkije Nieuws
 Turkije Juridisch Blog

DeBedrijfsgids.nl, websitepromotie in vele vormen

Vakantie top 100

Gratis Website Promotie

Vindt ons op:

 


Info voor Turkije Expats (en Immigranten)

 

LET OP: aan deze pagina wordt nog gewerkt. De info is dus nog niet volledig.

Een expatriate of afgekort expat is iemand die tijdelijk in een land verblijft met een andere cultuur dan die waarmee hij is opgegroeid. Er kunnen veel redenen zijn om je te vestigen in een ander land.

Voor Turkije geldt dat veel mensen verliefd zijn geworden op Turkije en de Turkse manier van leven. In Turkije wonen veel Europeanen waaronder ook een groot aantal senioren die er overwinteren of van hun oude dag genieten. Maar ook veel jongere mensen trekken naar Turkije om er te werken, al dan niet met een eigen zaak.

Verhuizen naar Turkije is tegenwoordig een stuk eenvoudiger als vroeger, evenals het ingeburgerd raken en de weg vinden in Turkije. Mede dankzij internet. Echter op vele Turkijesites is de info incompleet en/of verouderd.

Op deze pagina proberen we actuele info te geven op tal van zaken en om deze info actueel te houden. We raden u echter aan om ook zelf te verifiëren of wat op deze site staat nog steeds klopt aangezien de regels nogal eens veranderen. Aan deze info kunnen geen rechten worden ontleend.

 

Welke papieren heb je nodig om je te vestigen in Turkije?
(klik op link voor meer uitgebreide info)

 

Turks fiscaal belasting nummer (Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası)

Je hebt een Turks belastingnummer nodig voor de volgende zaken:

 • het openen van een Turkse bankrekening,

 • rekeningen van nutsbedrijven te registreren in uw eigen naam

 • het betalen van de Turkse land / gemeentelijke belastingen

 • het aanvragen van een Turks rijbewijs .

Een Turkse fiscaal nummer kan worden verkregen bij uw lokale belastingkantoor ( Vergi Dairesi )

Turkse verblijfsvergunning (Ikamet Tezkeresi)

Deze vergunning is nodig voor buitenlanders die zich (semi)permanent in Turkije willen vestigen. Dit kan worden afgegeven voor 1, 2 of 8 jaar.

Een vergunning is nodig voor:

 • het verwerven van vastgoed indien u zich (semi)permanent

 • het verschepen van persoonlijke spullen naar Turkije

 • het verkrijgen van een vaste telefoonaansluiting (landlijn)/internet

Meer uitvoerige info in het Nederlands hier
Meer uitvoerige info in het Engels hier.
 

FIN (Foreign Inditification Number) - Yabancı Kimlik Numarasi (YKN)

Dit is een nummer dat kan worden afgegeven aan alle vreemdelingen die een verblijfsvergunning ( Ikamet Tezkeresi ) hebben .

Dit is vereist voor :

 • Het verkrijgen van een Turks rijbewijs

 • Fiscale identificatie

 • Allerlei procedures bij een notaris

 • Aankoop en verkoop van onroerend goed

 • Het verkrijgen en het vernieuwen van verzekeringen

 • Bank rekeningen en transacties

Opmerking: In sommige gevallen is uw standaard Turkse fiscale nummer (Vergi Numerasi) verkregen via uw lokale belastingkantoor voldoende.

U kunt dit nummer on-line aanvragen. Meer info hier
 

Turks rijbewijs

Het Nederlandse rijbewijs heeft ook in Turkije, zoals internationaal gebruikelijk, een geldigheid voor de duur van 6 maanden. Na verstrijken van deze termijn dient u een Turks rijbewijs te verwerven.

Men is weliswaar zeer vriendelijk voor toeristen bij verkeerscontroles en men accepteert daarbij ook Nederlandse rijbewijzen waarbij de termijn van 6 maanden is verstreken, dit is echter geen garantie!  Wanneer u betrokken raakt bij een ongeval krijgt u echter bij het klaren van de schuldvraag zeker problemen wanneer de termijn van 6 maanden is verstreken: de advocaat van de tegenpartij zal dit feit aangrijpen en er een aanklacht "rijden zonder geldig rijbewijs" van maken! Ook is bij sommige verzekeringen na 6 maanden een Turks rijbewijs vereist om de schade betaald te krijgen.

Wat dus te doen als u het grootste gedeelte van het jaar in Turkije verblijft? Gaat u naar de verkeersafdeling van de politie voor buitenlanders. Daar krijgt u een "Sürücü Belgesi Dosyasi" (rijbewijsorder) met daarop voorgedrukt de gegevens die moeten worden ingevuld. Hiermee wendt u zich tot een Turkse rijschool. Bij de Turkse rijschool krijgt u een formulier "Saglik Raporu", een gezondheidsrapport dat u in een ziekenhuis moet laten invullen. De benodigde gegevens worden bij u opgevraagd en met een stempel bevestigd. Dan heeft u nog een meldingsbericht nodig van uw "Muhtars" (de burgemeester van uw stadsdeel). Tenslotte dient uw Nederlandse rijbewijs te worden vertaald door een ambtelijk beëdigde tolk en deze notarieel laten bevestigen. Na het voltrekken van deze formaliteiten zal de omschrijving van uw rijbewijs waarschijnlijk geen problemen geven.

Om een Turks rijbewijs aan te vragen moet u ouder zijn dan 18 en de volgende documenten zijn
vereist:

• YKN Yabancı kimlik nummer (FIN)
• NL/Internationaal  rijbewijs
• Vertaling van rijbewijs door een beëdigd tolk gecertificeerd door de notaris
• Paspoort
• verblijfsvergunning en een fotokopie
• Turks belastingnummer
• 5 pasfoto's
• Gezondheid verklaring en bloedgroep kaart (kunt u verkrijgen in het plaatselijke ziekenhuis; leg zo nodig uit dat u deze nodig heeft voor uw Turkse Rijbewijs)
• Verklaring van rechtbank dat je geen strafblad hebt (Criminal Record Check), te verkrijgen bij de plaatselijke afdeling van het ministerie van justitie.

Alvorens uw Turks rijbewijs aan te vragen dient u naar uw locale belastingkantoor (in Turkije) te gaan en de vergoeding voor de licentie te betalen. Aanvragen doet u vervolgens bij de lokale verkeerspolitie (Trafik takip); een rijtest is niet nodig. Vervolgens worden uw vingerafdrukken genomen, formulieren ingevuld en u betaald een kleine vergoeding waarvoor u een kwitantie krijgt. U krijgt te horen wanneer uw rijbewijs vermoedelijk klaar zal zijn waarna u het op kunt halen, alweer voor een vergoeding.

Hoeveel is een Turks rijbewijs?
De vergoeding is rond 450tl, dit is alleen voor het rijbewijs, mogelijk zijn er nog andere vergoedingen voor de overige vereiste documentatie.
 

Auto's, motoren. scooters en benzine zijn luxe artikelen in Turkije en dus duur. In veel plaatsen is het openbaar vervoer en met name het busvervoer zo goedkoop en goed geregeld dat je eigenlijk geen auto nodig hebt. Af en toe een auto huren is dan goedkoper. Ook de tarieven voor transfer hotel/vliegveld vallen reuze mee, zeker als je gebruik maakt van een gemeenschappelijke shuttle bus i.p.v. een privé taxi.

De belasting tarieven voor auto's en motors echter vallen mee in vergelijking met Nederland; dit zijn de tarieven motorrijtuigenbelasting in Turkije voor 2015:

Bron: yellali
 

 

Tips voor Expats

Besparen op Telefoonkosten

Bellen naar Nederland wordt al snel een duur grapje. Zelfs gebeld worden naar je NL mobieltje: de beller betaalt tot de grens, u betaalt van de grens tot Turkije. Lol, gefeliciteerd met je verjaardag als je dan in Turkije bent!

Wat de kosten zijn met een Turkse GSM weet ik nog niet maar het is niet gratis i.t.t. Skype messenger of video gesprekken.

Heb je eenmaal een internet verbinding kun je Skype gratis gebruiken voor tekst berichten en video gesprekken met mensen die ook Skype hebben geïnstalleerd.
Download Skype
Download Skype Mobile


De tarieven voor met Skype bellen naar vaste telefoons en mobiele teleffons zonder Skype erop zijn erg voordelig; klik hier voor de tarieven.
  

Zoek je Turkijereis

Typ in de zoekbox je favoriete bestemming in (bv Alanya); je krijgt dan direct alle beschikbare reizen te zien.


Webmiep

BACK TOP