Turkse mensen houden van muziek

                 

 Over Turkije Totaal  Ons Turkije Avontuur  FAQ  Turkije Column Turkije Forum  Turkije Links  Wist u dat...

 Praktische Info A-Z

 A-Z Praktisch

 Turkije Expats Info

Transfers Vliegveld/Hotel

 Facebook Groep Kusadasi

 Kusadasi op Skype

 Cursussen Turks

 Kaarten

 Turkse Cultuur

 Turkije Algemeen

 Bezienswaardigheden

 Regios

 Hamam (Turks Badhuis)

 De Turkse Keuken

 De Turkse Taal

 Tips Turks Leren

 De Islam

 Nationale Parken

 Skigebieden

 Shoppen in Turkije

 De Turkse Lira

 Bekende Plaatsen

 Alanya

 Alanya Randgemeenten

 Altinkum & Didim

 Ankara

 Antalya

 Belek

 Bodrum

 Fetheye

 Finike
 Gazipasa
 Istanbul
 Izmir
 Kas & Kalkan
 Kemer
 Kusadasi
 Marmaris
 Side

 Vakantie

 Te Huur in Kusadasi
 Te huur in Turkije
 Transfers Vliegveld/Hotel

 Vastgoed

 Infotheek
 2e huis in Turkije?
 Tips Keuze Woonplaats
 Project vd Maand
 Vastgoed Koopjes
 Aanbod Kusadasi
 Aanbod Bodrum
 Aanbod Altinkum
 Aanbod Istanbul

 Allerlei

 Turkije Nieuws
 Turkije Juridisch Blog

DeBedrijfsgids.nl, websitepromotie in vele vormen

Vakantie top 100

Gratis Website Promotie

Vindt ons op:

 

 

Live Muziek in Turkije

 

Onze eerste kennismaking met Turkse live muziek was tijdens onze allereerste vakantie in Het Lymra hotel in Kemer. In het hotel was er een bar waar elke avond live muziek was. Wij vinden live muziek leuk dus wij gingen erheen.

Het was een leuke band maar ze speelden overwegend covers van Europese muziek. Maar... daar waren wij niet voor gekomen. Boerenkool met worst en Europese muziek hebben wij thuis; als ik ergens op vakantie zijn, in dit geval Turkije, dan wil ik Turks eten en Turkse muziek.

Op een avond zaten alleen wij tweeën nog in de bar. Wij vroegen, zullen we naar onze kamer gaan want dan kunnen jullie naar huis. Maar de bandleider zei dat zij tot 2 uur 's nachts waren ingehuurd en dat ze dus tot 2 uur moesten spelen ongeacht of er iemand zat of niet. Toen vroegen ze of we verzoeknummers hadden. Dat hadden wij. Wij vroegen of ze ook Turkse muziek konden spelen. Met een brede grijs zei de leider van de band dat zij dat konden.

De band speelde met zichtbaar plezier, nummer na nummer in diverse genres. En wij genoten ervan! In de pauze vertelden zij dat er maar zelden naar Turkse muziek werd gevraagd. Van het hotel management moesten ze muziek spelen die - volgens het management- toeristen leuk vonden, Europees dus tenzij er specifiek om een Turks nummer werd verzocht. Ze vonden het erg leuk dat ze deze avond wat van hun eigen favoriete muziek hadden kunnen spelen.

In grote lijnen klopt dat wel. Wij waren in vele hotels waar live muziek in het animatieprogramma zat. Overwegend werd er Europese muziek gebracht. Buiten het hoogseizoen en in hotels met overwegend Turkse gasten was er soms Turkse muziek. Ook in het centrum van diverse toeristische plaatsen werd overwegend Europese muziek gebracht maar er waren wel plekken te vinden waar Turkse muziek werd gespeeld. En dat in vele genres, popmuziek, ballades, volksmuziek, etc. Veel van deze gelegenheden werden bezocht door overwegend Turkse mensen. Mogelijk associëren veel toeristen Turkse muziek met het gezang klinkend van de moskeen en houden ze Turkse muziek bij voorbaat al voor gezien. Ik weet het niet.

Zo vonden wij in Turgutreis bij de haven een muziekcafé waar erg leuke muziek werd gespeeld. Het waren een soort van Turkse ballades en volksmuziek. Het was een bezetting van 3, keyboard, gitaar en 1 man zong of speelde dwarsfluit. We zijn er meerdere keren naar toegegaan en zaten daar als enige Europeanen tussen de Turken. Na een paar dagen konden we de meeste liedjes met la, la, la meezingen. De Turken vonden het erg leuk dat 'hun muziek' zo door Nederlandse toeristen werd gewaardeerd.

Buiten het seizoen waren wij een keer in een hotel, ik meen in Finike, waar een Turkse band speelde met traditionele gypsy muziek. Het was vrij wilde muziek met vreemde akkoorden en vreemde ritmes. Het knappe was dat alle nummers zonder bladmuziek werden gespeeld. Wij konden er aanvankelijk weinig lijn in ontdekken omdat deze muziek ons zo vreemd in de oren klonk maar na een paar dagen begonnen we er toch wat patronen in te herkennen.

Hoewel geen echte fan van dit soort muziek zijn we toch meerdere keren geweest vanwege de sfeer. De Turkse gasten in het hotel gingen wel helemaal uit hun dak met deze muziek en dansten volop. Het was een lust om te zien.

Turkse mensen houden van muziek zoals we konden zien op Turkse bruiloften die buiten werden gevierd en die we op afstand konden bekijken. het is niet ongebruikelijk om een Turkse bruiloft te vieren in restaurant aan het strand. Ook in hotels zijn de Turkse mensen het eerst op de dansvloer en zingen zij het meeste mee. Zowel grote mensen als kleine kinderen waarbij sommige kleine meisjes al een knap staaltje buikdansen laten zien.

Professionele en semiprofessionele muziekgroepen zijn er volop te vinden. Maar waar zijn de amateur muzikanten? Bij parades op Turkse feestdagen heb ik wel schoolbands gezien. In Kusadasi heb ik een keer een soort fanfare in de haven horen spelen. Het klonk aardig maar was beslist geen conservatorium niveau. In Nederland heeft vrijwel elk dorp wel een fanfare, harmonie of blaasorkest. Natuurlijk zijn er in Nederland wel meer mensen die muzieklessen voor hun kinderen kunnen betalen. Misschien dat het daaraan ligt dat ik dusver nog geen amateur clubjes heb kunnen vinden. Of is het zo dat Turken alleen samen muziek maken in huiselijke kring? Wie het weet mag het zeggen!

In Kusadasi probeer ik amateur muzikanten te vinden (Lees meer op deze blogpost). Zowel Turkse als Europeaanse. Vooral in Kusadasi onze woonplaats voor een groot deel van het jaar want ik zal het samen muziek maken in diverse bands in Nederland gaan missen. Natuurlijk, ik kan een CD opzetten en meeblazen maar dat is toch niet zo leuk als samen met anderen.

                                                                                                                                                                                           ) 

Zoek je Turkijereis

Typ in de zoekbox je favoriete bestemming in (bv Alanya); je krijgt dan direct alle beschikbare reizen te zien.
Webmiep

BACK TOP